На красивата ни планета има места, които са смъртоносно опасни. Някои са толкова

...
На красивата ни планета има места, които са смъртоносно опасни. Някои са толкова
Коментари Харесай

Лава, опасни твари и отровни пари дебнат в най-опасните места на планетата

На красивата ни планета има места, които са смъртоносно рискови. Някои са толкова страшни, че са безусловно неразрешени за гости, други са с стеснен достъп, а водачите са наложителни.

 

Езерото Натрон, Танзания

наподобява на пейзаж от далечна планета. Обагрено в неземно алено, то носи името " Езеро на гибелта ", тъй като има рисков химически състав, водата е доста солена, а въздухът към него е отвратително парещ и прашен. Носи се миризма на сяра - съвсем като в преизподнята. В Натрон се влива реката Еуасо Нгиро, която идва от региони с минерални извори, богати с карбонови съединения (като познатата ни сода бикарбонат). Утаяващите се на дъното на езерото соли и карбонати са отлична среда за развиване на микроорганизми, които оцветяват водата в розово, оранжево и алено. Къпането в Натрон е безусловно неразрешено. Дори единствено стоенето в близост е рисково поради жегата и изпаренията. 

 

Вулканът Ерта Але

в Етиопия е един от най-опасните на планетата. Наричат го Димящата планина  и Портата към пъкъла. Тук съвсем непрестанно има изригвания и земетресения, които предизвикват образуването на нови пукнатини по скалите и разливане на лава. Вулканът е неповторим с две необикновени езера - те са цялостни не с вода, а с лава, която непрестанно бълбука и буквално люлее земята в близост. На планетата има единствено пет сходни вулкана, а Ерта Але е единственият, който си има не едно, а две огнени езера. 

 

Змийският остров, Бразилия, 

е може би най-кошмарното място на планетата. Тук не просто гъмжи от змии, както демонстрира и името. На този остров живеят десетте най-отровни пълзящи създания на планетата. Сред тях е и златната усойница, известна и като златист копиеносец. Ухапването й е фатално - гибелта настава незабавно. Според някои откриватели на всеки кв. метър от тази дребна суша (43 декара) се пада най-малко по една змия. Бразилското държавно управление е забранило стъпването на човешки крайник на територията на острова. Последният гражданин бил пазителят на фара. След като индивидът изгубил живота си от змийско захапване, фарът бил автоматизиран. Сега на змийската суша идват единствено смели изледователи и ловци на влечуги.

 

Зелените хищници на Мадиди

Боливийският народен парк Мадиди е голям резерват, в който е събрано необикновено биологично многообразие. В джунглата виреят неповторими растения, които са колкото прелестни, толкоз и рискови. Местните хора са се приспособили към " жилещата " флора, само че туристите не трябва да допират красивите цветя и листа, тъй като контактът може да провокира сърбеж, обриви, световъртеж. Освен това и най-малкото одраскване може да се инфектира съществено от нападателните тропически паразити. 

 

Долината на гибелта в Камчатка

Всеки е чувал за Долината на гибелта в Съединени американски щати. Но и  руският полуостров Камчатка има феномен със същото име. Тук  високата централизация на токсични газове е опасност за всяко живо създание. Разказват, че съветската Долина на гибелта била открита от група ловци, чиито кучета ненадейно изчезнали. Хората тръгнали да търсят четириногите и ги намерили мъртви на извънредно място, където имало стотици трупове на диви животни, птици, влечуги.  Оказало се, че повода за този мор е разположеният наоколо под земята вулкан Кихпинич. При изригванията на вулкана от процепи в земята се отделят на мощни струи мощно отровните  сероводород и въглероден диоксид. 

 

Депресията Данакил в Еритрея

е толкова красиво място, че привлича  хиляди туристи всяка година макар предизвестията за висока заплаха. Пустинята, обагрена в неземни цветове, се намира на 100 метра под морското ниво, температурата надминава 50 градуса, а настоящи вулкани и клокочещи гейзери насищат въздуха с отровни газове. Без умел гид визитата в Данакил е еднакво на самоубийство.

 

Крокодилски гуляй в Чонбури

В Слонското царство в Тайланд има плантация за крокодили. Собственикът й предлага атракция за търсачи на мощни чувства - хранене на  постоянно гладните хищници. Смелчаците могат да се качат на сал и да " сервират " собственоръчно обяд на крокодилите, подавайки им месо, набодено на въдици. Пасажерите на сала са предпазени от здрава защитна решетка, но преживяването несъмнено не е за хора със слаби нерви.

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР